AjankohtaistaAsuntokauppa

Löydä unelmien koti ostotoimeksiannon avulla

Ostotoimeksianto on vielä monelle unelmakotiaan etsivälle vieras palvelu. Tulevaisuudessa ostotoimeksiantojen osuus tulee kuitenkin koko ajan kasvamaan, eikä ihme. Palvelu tarjoaa ostajalle mahdollisuuden löytää unelmakodin, vaivattomasti ja vieläpä hyvään hintaan.

Mikä ostotoimeksianto on ja miksi se kannattaa? 

Kiinteistönvälitysalalla yleinen toimintamalli on asunnon myyjän aloitteesta tehty toimeksianto, jossa asunnon omistaja päättää myydä asuntonsa, valitsee paikallisen välittäjän ja solmii myyntitoimeksiannon välitysliikkeen kanssa. Ostotoimeksiannossa perinteinen malli on käännetty päälaelleen, kun toimeksiantajana onkin myyjän sijaan asunnon ostaja.

Ostotoimeksianto on täydellinen palvelu erityisesti niille, jotka tietävät mitä kodiltaan haluavat tai ovat ehkä etsineet oikeaa asuntoa tuloksetta jo pidemmän aikaa. Ostotoimeksiannon avulla ostaja saa käyttöönsä paitsi kiinteistönvälittäjän avun koko ostoprosessin ajaksi sekä samalla laajentaa hakuaan myös julkisessa myynnissä olevien kohteiden ulkopuolelle.

Ostotoimeksiannon etuja

 1. 1
  Tieto sopivista kohteista tulee ostajalle jo ennen kuin kohteet ovat julkisessa myynnissä.
 2. 2
  Välittäjä etsii sopivia asuntoja omien verkostojen sekä hiljaisessa myynnissä olevien kohteiden joukosta.
 3. 3
  Ostaja säästää asunnon etsintään käytetyn energian ja ajan .
 4. 4
  Halutuimmat asunnot myydään nopeasti ja usein myös tarjouskilpailun kautta. Ostotoimeksiantajana pääset jättämään tarjouksen ennen muita ja vältyt ikävältä kilpailutilanteelta.
 5. 5
  Asunnon myyjä säästää ostotoimeksiannon avulla paljon aikaa ja rahaa, joka näkyy ostajalle asunnon myyntihinnassa.

 Sitooko ostotoimeksianto ostajaa? 

Toimeksiantosopimusta tehdessä ostaja kertoo kiinteistönvälittäjälle millaista ja miltä alueelta hän asuntoa etsii. Sopimuksessa määritellään tarkasti etsittävän asunnon peruskriteerit ja muut toiveet asunnosta. Haun lähtökohtina ovat toivottu sijainti, asunnon koko, huonemäärä ja tyyppi sekä ostajalle sopiva hintahaarukka. Jo tässä vaiheessa kannattaa miettiä, onko valmis tekemään remonttia vai haluaako muuttaa huolettomasti muuttovalmiiseen kotiin.

Perusasioiden jälkeen voidaan lähteä tarkentamaan omia toiveita. Jos toiveena on hyvät lenkkimaastot kivenheiton päässä, korkeat huoneet tai avoin keittiö-olohuone-ruokailutila, nämä kirjataan sopimukseen. Huonoja toiveita ei ole, vaan omat toiveensa kannattaa kertoa välittäjälle mahdollisimman tarkasti jo tässä vaiheessa. Näiden pohjalta välittäjä tarjoaa ostajalle sopivia ”kotimätsejä”, joihin ostaja voi tutustua paremmin.

Sopimusvaiheessa määritellään toivottujen kriteerien lisäksi palvelun hinta. Ostaja maksaa välitysliikkeelle sovitun palkkion, jos oma unelmien koti löytyy ostotoimeksiannon avulla. Yleinen harhaluulo on, että ostotoimeksianto sitoo ostajan tiettyyn välitysliikkeeseen tai estää etsimästä asuntoa oma-aloitteisesti. Ostaja voi kuitenkin ostotoimeksiannosta huolimatta jatkaa edelleen asunnon etsintää normaalisti ja tehdä ostotarjouksia, jos sopivia asuntoja tulee vastaan. Ja jos oma asunto löytyykin toista kautta, välitysliikkeen kanssa tehty ostotoimeksiantosopimus purkautuu, eikä ostajalle synny sopimuksesta kuluja tai sanktioita.

Onko ostotoimeksianto kallis?

Toinen syy ostotarjousten vähäiseen määrään liittyy palvelun hintaan. Ostotoimeksiannossa ostaja maksaa myös välityspalkkion, joka saattaa äkkiseltään kuulostaa turhalta kustannukselta. Suomessa normaalistihan kaupanteossa välityspalkkion maksaa asunnon myyjä.

Usein kuitenkin palveluun käytetty hinta maksaa itsensä suurilta osin ellei kokonaan takaisin toteutuneessa myyntihinnassa. Kun asuntokauppa tapahtuu ostajan aloitteesta, myyjä säästää välityspalkkion lisäksi myyntiprosessiin käytetyn ajan ja vaivan. Useat yleis- ja yksityisesittelyt, asunnon siivoukset, valokuvaukset sekä tarjousneuvottelut vaativat myyjältä paljon energiaa, joilta voidaan suoralla ostotoimeksiannolla välttyä kokonaan. Moni myyjä huomioi mielellään säästetyn vaivan asunnon lopullisessa myyntihinnassa.

Olisiko ostotoimeksianto sopiva palvelu sinulle? Otso etsii -ostotoimeksiannon avulla Otson välittäjät auttavat sinua löytämään unelmiesi kodin.
Kerro alla olevalla lomakkeella, miltä unelmiesi koti näyttää, niin olemme yhteydessä sinuun mahdollisimman pian. 

Jätä yhteydenottopyyntö


  Syötä pinta-ala/hinta numeroina

  Ladataan kohteita...