AjankohtaistaAsuntokauppaBlogi

Koronan vaikutukset asuntokauppaan Satakunnassa

Suomen suurin asunto- ja kiinteistökaupan toimija SKVL on julkaissut uusimman asuntokaupan markkinakatsauksen loppuvuodelle. Tutkimuksen pohjalta on pystytty laatimaan paitsi kattava kuva tämän hetken asuntokaupan tilanteesta, myös ennuste loppuvuoden asuntokaupan kehityksestä. Koronan vaikutukset asuntokauppaan ovat olleet vähäiset ja Satakunnassa kovin kysyntä on tällä hetkellä rivi- ja omakotitaloista. Myös vapaa-ajan asunnot menevät edelleen historiallisen hyvin kaupaksi.

Pankkien jonot hidastavat nyt asuntokauppaa koronaa enemmän

Koronan vaikutuksista asuntokaupan hidastumiseen on ollut spekulaatioita kuluvana vuonna. Tuore SKVL:n jäsentutkimus osoittaa kuitenkin asuntokaupan käyvän entiseen tapaansa koronasta huolimatta. Satakunnassa noin 66 % kiinteistönvälittäjistä arvioi asuntokaupan joko ylittäneen koronaa edeltävän tason tai palanneen takaisin aiemmalle tasolle. Koko Suomen tasolla näin arvioi ¾ välittäjistä.

 

Selkeimmin koronan vaikutukset näkyvät ostajien muuttuneissa toiveissa ja vapaa-ajanasuntojen kovassa kysynnässä. Ostajat kaipaavat nyt omaa tilaa ja pihaa. Loma-asuntojen kysyntä kasvoi jo keväällä ja jatkuu vilkkaana vielä loppuvuonnakin.

Tällä hetkellä kyselyn mukaan asuntokaupan suurin jarru onkin koronan sijaan pankkien ylisuuriin mittoihin venyneet käsittelyajat. Pankista ja paikkakunnasta riippuen pelkkä lainan saaminenkin saattaa tällä hetkellä kestää jopa puolitoista kuukautta, toteaa SKVL:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg tiedotteessaan. Satakunnassakin pankkien jonot ovat venyneet huomattavasti entiseen verrattuna.

Satakunnassa normaalia suurempi kysyntä rivi- ja omakotitaloissa

Koko maassa on tällä hetkellä nähtävissä omakotitalokauppojen nousu (n. 2 %), kun taas vastaavasti kerrostaloasuntojen kauppamäärät ovat laskeneet muutamalla prosentilla. Satakunnassa kysyntä on kasvanut erityisesti omakotitalojen ja rivitalojen kohdalla.

 

Otson kiinteistönvälittäjä ja yksi perustajista Juha Blom kertoo, että Porin alueella on tällä hetkellä suurin kysyntä hyväkuntoisista omakotitaloista noin 150.000 – 200.000 euron hintahaarukassa. Hyvin pidetyistä omakotitaloista, jotka sijaitsevat noin 5 kilometrin päässä keskustan alueelta on tällä hetkellä jopa pienoinen tarjontapula. Tällaiset asunnot menevät kaupaksi nopealla aikataululla.

Keväällä alkanut vapaa-ajanasuntojen kysyntä jatkuu myös syksyä kohden. SKVL:n jäsenkyselyyn vastanneista n. 37 % kertoi huomanneensa vapaa-ajan asuntojen kysynnän kasvaneen Satakunnassa.

Asuntojen hintojen lasku jatkuu – myynnin aloittamista ei kannata odotuttaa

SKVL:n tutkimus osoittaa, että kaikentyyppisten asuntojen hintakehitys jatkaa edelleen laskuaan. Kehitys on samansuuntaista koko Suomessa, pois lukien suuret kasvukeskukset. Satakunnassa kerrostalojen hintaennusteen odotetaan laskevan loppuvuonna 8,3 % ja vanhojen omakotitalojen 7,3 %. Myös kysytyimpien kohteiden, eli uusien, 2000-luvulla rakennettujen omakotitalojen hinnat tulevat laskemaan noin kolmella prosentilla.

 

Hintakehityksen laskeva trendi tulee jatkumaan loppuvuonna, eikä ennusteita hintojen noususta näy vielä lähitulevaisuudessakaan. Tästä syystä oikea aika myydä, on juuri nyt.

Ladataan kohteita...