AsuntokauppaBlogi

Mitä tarkoitetaan asunnon myyntihinnalla ja velattomalla hinnalla?

Asuntokaupassa ja myynti-ilmoituksissa käytetään yleisesti kahta erilaista hintamerkintää, joka aiheuttaa usein asunnon ostajissa hämmennystä. Yleisimmät hintamerkinnät ovat myyntihinta ja velaton hinta, joiden merkitys on sekä myyjän että ostajan tärkeä ymmärtää ennen kaupoille menemistä.

Velaton hinta ja myyntihinta

Velaton hinta (Vh) on termi, jota käytetään asunto-osakkeiden kaupassa. Jos myynnissä oleviin osakkeisiin kohdistuu taloyhtiön lainaa, muodostuu huoneistolle tällöin kaksi eri hintaa, velaton hinta ja myyntihinta.

Myyntihinta (Mh) on se summa, jonka ostaja maksaa suoraan myyjälle kaupan kohteena olevista osakkeista.

Velaton hinta taas pitää sisällään myyntihinnan lisäksi myös osakkeisiin kohdistuvan lainaosuuden taloyhtiön pitkäaikaisista lainoista. Velaton hinta on siis myyntihinnan ja osakkeisiin kohdistuvan taloyhtiölainan yhteissumma. Yhtiölainaosuuden suuruus saadaan vähentämällä velattomasta hinnasta myyntihinnan osuuden. Tämän jäljelle jäävän velkaosuuden ostaja voi halutessaan maksaa kaupantekotilaisuudessa.

Jos ostaja haluaa maksaa kaupanteossa ainoastaan osakkeiden myyntihinnan, kuittaa ostaja jatkossa yhtiölainaa taloyhtiölle rahoitusvastikkeen muodossa. Jos taloyhtiöllä on olemassa olevia lainoja, rahoitusvastikkeen määrän tulisi löytyä kohteen esitteestä ja myynti-ilmoituksesta.

Mistä hinnasta välityspalkkio määräytyy?

Välityspalkkion määräytymisperuste määritellään aina toimeksiantosopimuksessa. Useimmiten välityspalkkio on joko sovitusti kiinteä tai prosenttiosuus osakkeiden toteutuneesta velattomasta hinnasta.

Tiedätkö asuntosi arvon?

Varaa ilmainen arviokäynti Otsoilta ja saat tarkan ja luotettavan arvion asuntosi nykyisestä myyntihinnasta.

    Ladataan kohteita...